Condoomquiz

Denk jij alles te weten over condooms? Test dan je kennis hier en laat je hersenen kraken. Aan de hand van tien waar of niet waar-vragen kom je erachter of je een echte condoomexpert ben! De juiste antwoorden staan onderaan de pagina!

 

Condoomquizvragen:

1. Condooms zijn uitgevonden om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan.

2. Wees goed voorbereid! Stop altijd een condoom in je portemonnee voor het geval dat!

3. Je kan een condoom opnieuw gebruiken, mits je hem heel goed schoonmaakt.

4. De meest gemaakte fout bij het gebruik van condooms, is het rubbertje verkeerd omdoen.

5. Twee condooms geven je dubbele bescherming.

6. Je moet de condoomverpakking altijd met je handen openmaken.

7. Condooms zijn langer houdbaar als je ze op een koele plaats, zoals een koelkast, bewaart.

8. Als je glijmiddel op is, is vaseline een gangbaar alternatief.

9. Condooms zijn ongeveer drie tot zes maanden houdbaar.

10. Condooms met een smaakje, met ribbels of noppen beschermen minder goed dan standaard condooms.

 

 

 

Antwoorden:

Condooms zijn uitgevonden om ongewenste zwangerschappen tegen te gaanNiet waar!
Condooms zijn in eerste instantie niet uitgevonden om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Ze waren in eerste instantie bedoeld om de spreiding van SOA’s tegen te gaan. Maar de condooms uit die tijd, voornamelijk gemaakt van dierlijke ingewanden, bieden nauwelijks bescherming hiertegen. Lang leve de latex-condooms, die dit veel beter doen!

Wees goed voorbereid! Stop altijd een condoom in je portemonnee voor het geval dat!Niet waar!
Een beetje een strikvraag. Natuurlijk moet je goed voorbereid zijn, maar bewaar je condooms vooral niet in je portemonnee! Door veel frictie en de verhoogde temperatuur in een portemonnee kan het condoom minder bescherming bieden, het condoom heeft dus meer kans om te scheuren. Bewaar condooms altijd op kamertemperatuur in een gesloten doos, zoals in je nachtkastje of een oude sigarendoos.

Je kan een condoom opnieuw gebruiken, mits je hem heel goed schoonmaaktNiet waar!
Een condoom mag altijd maar één keer gebruikt worden. Na elke ejaculatie is het belangrijk om het condoom af te doen, dicht te knopen en weg te gooien. Willen jullie nog even door? Gebruik dan een nieuw rubbertje.

De meest gemaakte fout bij het gebruik van condooms, is het rubbertje verkeerd omdoenWaar!
De meest voorkomende oorzaak van een falend condoom, is omdat de gebruiker het condoom verkeerd omdoet. Je merkt het gelijk als een condoom verkeerd zit, omdat deze dan niet soepel afrolt op de penis.

Twee condooms geven je dubbele beschermingNiet waar!
Twee keer zoveel condooms staat niet gelijk aan twee keer zoveel bescherming. Het tegenovergestelde geldt juist: twee condooms bieden veel minder bescherming dan één condoom. De twee condooms kunnen tijdens het gebruik tegen elkaar aan schuren en dat zorgt ervoor dat de condooms scheuren.

Je moet de condoomverpakking altijd met je handen openmakenWaar!
De meest veilige methode van het verwijderen van een condoomverpakking met de handen. Het is misschien makkelijker en sneller (en ziet er minder klungelig uit) om het met je tanden te doen, maar door de scherpte van je tanden kan je ook het condoom kapot scheuren.

Condooms zijn langer houdbaar als je op een koele plaats, zoals een koelkast, bewaart – Niet waar!
Dat is juist een van de slechtste plekken om een condoom te bewaren! Door de kou wordt de condoom zodanig aangetast dat deze hard wordt en elasticiteit verlies. Ook als je hem laat ontdooien, is de kans op scheuren heel erg groot.

Als je glijmiddel op is, is vaseline een gangbaar alternatiefNiet waar!
Gebruik alsjeblieft geen vaseline als glijmiddel, en zeker niet als je een condoom op hebt. In combinatie met condooms of seksspeeltjes, raden wij aan om glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Glijmiddel op basis van olie reageert niet goed op latexproducten. Hierdoor wordt de condoom onveilig.

Condooms zijn ongeveer drie tot zes maanden houdbaarNiet waar!
Condooms gaan veel langer mee, zo’n vier à vijf jaar! Houd er wel rekening mee dat de datum op de condoomverpakking slechts een indicatie is bij goed gebruik. Mocht je hem op een minder goede plek bewaren (lees vraag 2 en 7), dan loopt de houdbaarheid natuurlijk ver terug.

Condooms met een smaakje, met ribbels of noppen beschermen minder goed dan standaard condoomsNiet waar!
Elk condoom wordt getest of deze wel aan de eisen voldoet, zo ook de verschillende typen condooms. Deze typen condooms zijn ontwikkeld voor extra fun in bed. Eventuele ziektes of zwangerschappen horen daar uiteraard niet bij.

Heb jij een beetje goed gescoord? Geen punt als dat niet zo is, want nu weet je alles wat je moet weten over het veilig en goed gebruiken van condooms!